چکیده:
اهداف: بررسی اثربخشی جراحی اندوسکوپیک سینوس ( FESS) برکیفیت خواب و پارامترهای پلیسومنوگرافی دربیماران مبتلا به پولیپوز بینی
روش اجرا و مواد مورد استفاده: این کارآزمایی بالینی بر ۱۵ بیمار مبتلا به پولیپوز حجیمو دوطرفه سینوس و بینی که تحت درمان FESS در بازه زمانی اوت ۲۰۱۲ تا سپتامبر ۲۰۱۳ قرار گرفته بودند؛ انجام شد. تمامی بیماران با پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبوگ (PSQI) و همچنین با پارامترهای پلیسومنوگرافی قبل از جراحی و دو ماه پس از آن مورد ارزیابی قرارگرفتند.
یافته ها: ارزیابی کیفیت خواب با پرسشنامه PSQI بهبود قابل توجهی به خصوص در بیداری شبانه نشان داده است P = ۰٫۰۰۲)). با این حال، اندکس آپنه- هیپوپنه (AHI) پس از جراحی به طور معناداری کاهش نیافته است (P = 0.233). AHI در ۷ بیمار مبتلا به آپنه انسدادی خواب بهبود یافته اما در ۳ بیمار بدترشده و تنها در یک بیمار تغییری نکرده است.اگرچه میانگین مدت زمان خواب REM از ۱۵٫۲ ± ۱۰٫۷ به ۱۸٫۹ ± ۷٫۹افزایش پیدا کرده است اما این تغییر از نظر آماری معنادار نمی باشد. همچنین اندکس بیداری به طور چشمگیری از ۳۱٫۶ تا ۱۷٫۱ کاهش یافته (P = ۰٫۰۲) و اندکس اثربخشی خواب بعد از جراحی بهبود یافته است (P = ۰٫۰۰۸)
نتیجه گیری: مطالعه حاضر، اثربخشی ترمیم حفره بینی پس از جراحی اندوسکوپیک سینوس را بر بهبود کیفیت خواب تایید کرده است. علی رغم اثر ناچیزFESS براندکس آپنه، بهبود سایر پارامترهای خواب مانند اندکس بیداری به دنبال جراحی اثر مثبتی بر کیفیت خواب داشته است.
دکتر نوید نوری زاده )نویسنده اول(
انتشار در مجله AurisNasus Larynx (مجله رسمی انجمن گوش و حلق و بینی ژاپن)
تاریخ انتشار: مارچ ۲۰۱۹
کلمات کلیدی: جراحی اندوسکوپیک، پولیپوز، کیفیت خواب